Presentatie F-16-boek 'Vederlicht zwaargewicht'

Bijna 45 jaar is de F-16 beeldbepalend in het Nederlandse luchtruim. In totaal heeft de Koninklijke Luchtmacht er 213 in dienst genomen. Vandaag werd op Vliegbasis Volkel afscheid genomen van dit iconische toestel. Tijdens deze ceremonie werd ook het standaardwerk 'Vederlicht zwaargewicht', over de geschiedenis ervan, gepresenteerd.

Uitblinker

De invoering van de F-16 luidde voor de luchtmacht een geheel nieuw, digitaal, tijdperk in. De lichte constructie en krachtige straalmotor zorgden voor een ongekend klimvermogen en grote wendbaarheid, waardoor het jachtvliegtuig in vrijwel alle disciplines uitblonk. Na de val van de Berlijnse Muur is de F-16 intensief ingezet tijdens internationale operaties boven de Balkan, Afghanistan, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Geen bouten en moeren

De jarenlange operationele carrière van de F-16 in Nederlandse dienst staat centraal in ‘Vederlicht Zwaargewicht. De F-16 in dienst van de Koninklijke Luchtmacht 1979-2024’. Het boek is geschreven door NIMH-onderzoekers Erwin van Loo, Quirijn van der Vegt en Rolf de Winter en luchtvaartfotograaf en -publicist Frank Visser. In tien hoofdstukken wordt de inzet in de belangrijkste missiegebieden onder de loep genomen, maar ook ondersteunende diensten als opleidingen en materieel-logistiek. Daarnaast staan in het boek niet de bouten en moeren die het vliegtuig bij elkaar houden centraal, maar de mensen die ermee werkten.