80 jaar Marine Vrouwenafdeling (MARVA)

Op 31 oktober 1944 ondertekent koningin Wilhelmina in Londen het Koninklijk Besluit tot de oprichting van de Marine Vrouwenafdeling (MARVA). Vrouwen kunnen zich nu voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis aanmelden voor dienst bij de Koninklijke Marine. De Koninklijke Landmacht en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) gingen dat jaar de marine al voor in het toelaten van de eerste vrouwen. Dit jaar besteedt het NIMH uitgebreid aandacht aan deze korpsen en hun leden. Vandaag, precies 80 jaar na het Koninklijk Besluit van Wilhelmina, staat daarom in het teken van de allereerste marinevrouwen: de marva’s. 

De MARVA uitgelicht

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bereidt de Nederlandse regering in Engeland de wederopbouw van de zeestrijdkrachten voor. De marineleiding stort zich op het werven van zoveel mogelijk personeel. Na de bevrijding van Nederland, moet namelijk ook toenmalig Nederlands-Indië bevrijd worden. Geïnspireerd door de Britse marine, waar vrouwen al sinds de Eerste Wereldoorlog onderdeel van uitmaken, zoeken ze hun heil bij een nieuw op te richten vrouwenafdeling.  Met het motto: “Maakt een man vrij voor de vloot”, moet de nieuwe MARVA administratieve en huishoudelijke werkzaamheden uitvoeren aan wal. Tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog gaan marva’s daarom bijvoorbeeld aan de slag als apotheker, typiste of bij de Verbindingsdienst.

Speciale themapagina

Met onze speciale themapagina lichten we MARVA uit. U vindt hier informatie over de ontstaansgeschiedenis, persoonlijke portretten, historisch beeldmateriaal en stukken uit onze eigen collectie. Klik hier om naar de themapagina te gaan.