‘Bronbeek. Ontstaan en ontwikkeling van een militair rusthuis en museum’
Gisteren vierde het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek zijn 162-jarig bestaan. Van die feestelijke gelegenheid werd gebruik gemaakt om de nieuwe publicatie ‘Bronbeek. Ontstaan en ontwikkeling van een militair rusthuis en museum’ te presenteren. Het eerste exemplaar werd namens het NIMH overhandigd aan de commandant van Bronbeek, kolonel Gerard van Kuijck.
Dit boek is een herziene uitgave van het werk van Willem Bevaart over de geschiedenis van het tehuis. Zijn opgedoken verhalen zijn door NIMH-medewerker Doris de Witt aangevuld met een geactualiseerd hoofdstuk en nieuwe illustraties.

Tehuis voor veteranen
In 1863 opende het Koloniaal Militair Invalidenhuis zijn deuren op landgoed Bronbeek in Arnhem. Gepensioneerde militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) konden er hun oude dag doorbrengen. Dit doel heeft Bronbeek nog steeds, al staat het nu open voor militairen uit de gehele krijgsmacht.
Plaats van herinnering
Er is in 162 jaar veel veranderd. De zorg verbeterde, het museum professionaliseerde en het tehuis kreeg herhaaldelijk een opknapbeurt. Het park eromheen werd als herinneringsgebied gevuld met monumenten en gedenkplaatsen. Zo ontwikkelde Bronbeek zich niet alleen tot oudste veteranenhuis van Nederland, maar ook tot plaats van herinnering van de Nederlandse koloniale geschiedenis in Indonesië.
Nu verkrijgbaar
‘Bronbeek. Ontstaan en ontwikkeling van een militair rusthuis en museum’ is nu verkrijgbaar via de website van Uitgeverij Matrijs.
