European Union Border Assistance Mission in Rafah (EUBAM – Rafah)

Duur missie: 21 februari 2006 - 30 mei 2008
Aantal militairen: 13
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen

In december 1987 kwam de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever in opstand tegen het Israëlische gezag. Dat hield deze gebieden sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezet. De opstand, Intifada genoemd, duurde 6 jaar en eindigde in 1993. Toen ondertekenden Israël en de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO) de Akkoorden van Oslo.

De akkoorden gaven een Palestijnse Nationale Autoriteit (PNA) beperkte onafhankelijkheid in de Gazastrook en bepaalde gedeelten van de Westelijke Jordaanoever.

In 2005 maakte Israël echter eenzijdig een einde aan de bezetting van de Gazastrook. Het bestuur van de Gazastrook kwam volledig in handen van de PNA. Israël behield de controle over de buitengrens van het gebied met Egypte. De 1,4 miljoen inwoners van de Gazastrook konden het betwiste gebied alleen via het Rafah Crossing Point (RCP) verlaten. Israël was bereid het RCP open te stellen als de Europese Unie (EU) als onafhankelijke derde partij, toezicht zou houden op de gang van zaken.

Daarom richtte de EU de European Union Border Assitance Mission in Rafah (EUBAM RAFAH) op. Deze operatie begon met 5 personen op 25 november 2005, slechts 2 weken nadat het idee voor het eerst was geopperd. Al snel groeide EUBAM tot een sterkte van 89 personen, afkomstig uit 17 landen.