Netherlands Engineer Team Assisting Bihar (Netab)
Duur missie: 23 mei 1968 - 21 mei 1969
Aantal militairen: 21
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen
Tijdens de zomers van 1965 en 1966 kampte India met extreme droogte. Hierdoor dreigde voor een groot deel van de Indiase bevolking een hongersnood. Slechts door het internationale voedselprogramma Eten voor India bleef het aantal slachtoffers relatief beperkt. Nederland droeg hieraan bij met het Bihar Water Development Project.
In 1967 bood de Nederlandse regering hulp aan in de vorm van een irrigatieproject. Het doel hiervan was de voedselproductie minder afhankelijk te maken van het klimaat. Het werkterrein was het Gaya-district, het zwaarst getroffen gebied in de deelstaat Bihar.
Netab naar India
Op 23 mei stond het Netherlands Engineer Team Assisting Bihar (Netab) op Schiphol klaar voor vertrek. Het team bestond uit een detachementsstaf, een hydrologische- en meetploeg, 2 boorploegen en een aantal burgeradviseurs. De uitzending van het Netab zou een jaar duren.
Een van de boorploegen vertrok eerst voor 3 maanden naar de Verenigde Staten voor een booropleiding. De rest van het Netab ging direct naar India. Het detachement nam zijn intrek in een suikerfabriek in het plaatsje Guraru.
Het Biharproject viel onder de minister voor Hulp aan Ontwikkelingslanden, dat onder het ministerie van Buitenlandse Zaken viel. Majoor G.W. Metz had de leiding over de militairen. De algemene leiding lag in handen van ir. Westenberg van de Directie voor Internationale Technische Hulp van Buitenlandse Zaken.
Proefboringen en waterputten
Tijdens de eerste maanden van de uitzending zocht de eenheid naar waterhoudende bodemlagen. De Nederlandse genisten deden daarvoor 38 proefboringen. Er bleken 15 locaties geschikt voor waterputten van 60 tot 160 meter diep.
Deze 15 putten konden 350.000 mensen van schoon drinkwater voorzien. Indiase burgers en technici hielden de putten in bedrijf nadat de Nederlanders waren vertrokken. Het Nederlandse waterproject vond ook navolging elders in India.
Kanttekening
Majoor Metz noemde het Bihar Water Development Project een succes. Toch past er een kanttekening. Het project was in eerste instantie bedoeld voor een verbetering van de landbouwirrigatie. Eigenlijk wilde Nederland een verdubbeling van de rijstproductie mogelijk maken. Dat is er niet van gekomen.