Nederlands aandeel in operatie Allied Force

De Nederlandse regering ging op 23 maart 1999 akkoord met de deelname van 16 Nederlandse F-16’s, 3 P-3C Orion's, 2 fregatten en een onderzeeboot aan operatie Allied Force.

2 van de P-3C Orions kwamen uit Nederland. De derde patrouilleerde sinds 13 februari 1999 boven Kosovo als onderdeel van de NAVO-verificatiemissie. Samen werden ze vanaf 24 maart ingezet voor patrouilles boven de Adriatische Zee. Dit om de internationale maritieme blokkade van de Joegoslavische havens te ondersteunen.

F-16-detachement

Het F-16-detachement in Amendola dat deelnam aan de operatie Deliberate Force boven Bosnië, kreeg voorafgaand aan operatie Allied Force versterking van 8 F-16’s. Het aantal toestellen kwam hiermee op 16 (waarvan 10 gemoderniseerde MLU-versies, Mid-Life Update). Op papier waren de luchtoperaties boven Bosnië en Kosovo strikt gescheiden, in de praktijk werden toestellen en vliegers van de operatie Deliberate Force boven beide gebieden ingezet.

Bombardementen

De Nederlandse F-16’s beschermden tijdens de eerste dagen van Allied Force de bombardementsformaties van de NAVO. Vanaf 29 maart voerden ze zelf ook aanvallen uit op gronddoelen in Joegoslavië. De F-16’s werden eind april uitgerust met de AN/AAQ 14 targetting pod die de Nederlandse piloten in staat stelde om de lasergeleide AGM-65G Maverick-raket naar zijn doel te geleiden. Het detachement werd op 22 april versterkt met nog 4 gemoderniseerde F-16’s.

Foto's en patrouilles

3 F-16’s werden een week later vervangen door 3 RF-16 fotoverkenners, die met de moderne MARS-cameragondel betere opnamen van de bestookte doelen konden maken. Op 10 juni maakten de Nederlandse vliegers hun laatste bombardementsvlucht, daarna gingen ze over op patrouillevluchten. 12 F-16’s keerden op 25 juni terug naar Nederland. De 8 overgebleven toestellen werden sindsdien ingezet in het kader van de operatie Deliberate Force boven Bosnië en operatie Joint Guardian boven Kosovo.