Nederlands aandeel in operatie Amber Fox
Een Nederlands brigadehoofdkwartier (302 personen), onder leiding van brigadegeneraal Harm de Jonge, nam op 26 juni 2002 het commando over Task Force Fox van de Duitse voorganger over. De Jonge werkte in de daaropvolgende weken een ambitieus oefenprogramma af.
Daarnaast onderhield Task Force Fox (TFF) contacten met de Macedonische autoriteiten en met de formele en informele leiding van de etnisch-Albanese gemeenschap. Hierdoor bleek de commandant van TFF in staat bij gewelddadige incidenten de betrokken partijen tot bedaren te brengen.
Verkiezingen
Op verzoek van Nederland versterkte de Noord-Atlantische Raad TFF in de periode rond de verkiezingen. De bereidheid om hiervoor de gevraagde eenheden te leveren was echter klein. De Nederlandse regering besloot daarom op 16 augustus 2002 onder meer 2 CH-47 Chinook-transporthelikopters en een verbindingseenheid ter beschikking te stellen. De helikopters waren bedoeld voor medische evacuatietaken. Deze versterkingen waren van tijdelijke aard.
De verkiezingscampagne ging op 14 augustus 2002 van start en duurde tot 14 september. De NAVO-troepenmacht breidde haar werkgebied op 26 augustus uit tot geheel Macedoniƫ. De verkiezingen leverden een overwinning op voor de partijen die het akkoord van Ohrid steunden. Op 23 september kregen de versterkingen dan ook opdracht zich gereed te maken voor terugkeer naar Nederland.
Mandaat verlengd
De president van Macedoniƫ verzocht de NAVO begin oktober het mandaat van TFF te verlengen tot 15 december 2002 om de situatie in het land verder te stabiliseren. De NAVO stemde hiermee in op voorwaarde dat Nederland zijn verblijf zou verlengen. Het kabinet ging hier op 11 oktober mee akkoord. Het mandaat van TFF liep op 15 december 2002 af met de overgang naar een nieuwe, kleinere operatie; Allied Harmony. Een transportdetachement van 240 personen werd in december ingevlogen om al het materieel naar de Griekse stad Thessaloniki te vervoeren. De militairen keerden 9 januari 2003 terug naar Nederland.