De Mok
Operationeel: 1 juni 1918 - 5 mei 1945
Aantal banen: n.v.t.
In augustus 1917 nam de Marine Luchtvaartdienst (MLD) vliegkamp De Mok op Texel in gebruik. De Mok diende voor het grootste deel voor de opleiding van vliegend marinepersoneel dat in aanmerking kwam voor uitzending naar Nederlands-Indië.
Opzettelijk beschadigd
In mei 1940 viel de Luftwaffe het vliegkamp aan. Ongeveer de helft van de aanwezige vliegtuigen ging verloren. Kort voor de overgave beschadigde een Nederlandse vernielingsploeg het kamp opzettelijk. De Duitsers namen het kamp op 21 mei 1940 in. Hierna startte de Wehrmacht de herstelwerkzaamheden. Af en toe verstoorde de Royal Air Force het werk. Tussen mei 1940 en november 1941 voerden de Britten ruim 30 bombardementen op het vliegkamp uit. Deze richtten weinig schade aan.
Tijdens de oorlog zou De Mok geen rol van betekenis spelen. Alleen de Seenotdienst benutte het vliegkamp als steunpunt. Na de oorlog is het vliegkamp niet meer door watervliegtuigen gebruikt.
De Koninklijke Marine vestigde er in 1949 een amfibisch trainingskamp. Defensie traint hier mariniers in de omgang met landingsvaartuigen. Tegenwoordig herinneren enkele Duitse gebouwtjes aan de oorlog.