Havelte

Operationeel: 1 oktober 1942 - 1 april 1945
Aantal banen:1

In oktober 1942 legde de Luftwaffe ten noorden van het Drentse Havelte een nieuw vliegveld aan. Talrijke Duitse en Nederlandse aannemers hielpen daar bij. De coördinatie van de bouwwerkzaamheden kwam voor rekening van de Organisation Todt (OT), Einsatzgruppe West. Het Arbeidsbureau in Meppel organiseerde de werving van arbeiders.

5.600 arbeiders

In april 1944 waren maar liefst 5.600 arbeiders bij de aanleg van het vliegveld betrokken. Zij kwamen uit alle delen van het land. Onder hen bevond zich een groot aantal Joodse mannen. De Duitsers plaatsten hen in aparte barakkenkampen. De Joodse arbeiders kwamen uit de 3 grote steden en hadden relatief veel vrijheid. Daarnaast werkten er ook gedetineerden en dwangarbeiders in Havelte. De bouwwerkzaamheden gingen door tot bijna aan de bevrijding in april 1945.

Noodlandingen

Het vliegveld was al veel eerder operationeel inzetbaar. Maar de Duitsers stationeerden er nauwelijks eenheden voor langere tijd. De eerste eenheid was de met Messerschmitt BF 110’s uitgeruste Nachtjagd-eenheid 4./NJG 1. Verder gebruikten Luftwaffe-vliegtuigen Havelte voor tussen- en noodlandingen. Net als de andere vliegvelden zou Havelte evenmin ontkomen aan bombardementen. De zwaarste aanval vond plaats op 24 maart 1945. Toen wierpen Amerikanen 271 ton brisantbommen af op het vliegveld.

De Canadezen bevrijdden Havelte in april 1945. Hierna ontstond op de plek van het voormalig vliegterrein een natuurgebied. Hier zijn nog diverse Duitse gebouwen te vinden.