Peest
Operationeel: 1 juli 1940 - 1 april 1945
Aantal banen: 3
In de zomer van 1940 besloot de Luftgau Holland om 2 extra noodlandingsterreinen aan te leggen. Het ene terrein kwam bij Volkel te liggen, het andere bij Norg.
Ongeveer 2.500 arbeiders legden dit 280 hectare grote vliegveld in Drenthe aan. De Grontmij haalden ze uit heel Noord-Nederland vandaan. Het terrein kreeg 3 grasbanen in de vorm van een hoofdletter A. Ook kwamen er straten en gebouwen. Bijvoorbeeld legeringsbarakken, een telefooncentrale en een brandweerkazerne.
Konijnen en varkens
De Luftwaffe gebruikte het terrein nauwelijks. De Duitsers kampten er met een te hoge waterstand. En draineren of bemalen bood geen oplossing. Daarom verbouwde de Landwirtschaft graan en aardappels op het terrein. Ook fokten zij er konijnen en varkens.
De Duitsers vernielden kort voor hun vertrek zoveel mogelijk infrastructuur. Toch troffen de Canadese bevrijders in april 1945 nog veel gebouwen intact aan. Tot op de dag van vandaag worden enkele voormalige barakken als woning gebruikt.
Na de oorlog deed het terrein enige tijd dienst als munitieopslagplaats. Later kreeg de Nederlandse Heidemij het beheer over het terrein. Daarmee kreeg Peest de vooroorlogse functie van landbouw- en natuurgebied weer terug.