Teuge

Op 26 september 1936 nam de Vliegclub Teuge het nabij Deventer gelegen luchtvaartterrein Teuge in gebruik.

Militair steunpunt

Door de oplopende internationale spanning liet het Ministerie van Defensie het oog vallen op het vliegveldje. Het bestond uit een grasveld en 2 hangaars. Defensie vond dat Teuge een betekenisvolle rol kon spelen als militair steunpunt buiten de Vesting Holland. De Militaire Luchtvaart plaatste een detachement Fokker D.XXI’s van de 1e Jacht Vliegtuig Afdeeling (1e JAVA) op het terrein. Zij onderschepten hoogvliegende Duitse fotoverkenners. Al na een maand plaatste Defensie de toestellen over naar Schiphol. Hierna maakte het bewakingsdetachement het vliegveld onbruikbaar.

Basis voor dag- en nachtjagers

Na de Nederlandse overgave in mei 1940 toonde de Luftwaffe weinig belangstelling voor het veld. Toch maakten de Duisters Teuge klaar als basis voor dag- en nachtjagers. Dit meldde de spionagegroep Albrecht in december 1943. Er kwamen nieuwe gebouwen op het terrein en een drainagesysteem. Ondanks deze bouw zou de Luftwaffe nooit operationele eenheden op het vliegveld stationeren. De geallieerden bombardeerden Teuge maar 1 keer.

In april 1945 bevrijdden troepen van de 1st Canadian Infantry Division het vliegveld. Hierna deed het dienst voor verbindings- en koeriersvluchten. Tegenwoordig maakt de zakelijk en kleine luchtvaart gebruik van Teuge Airport. Ook het Nationaal Para Centrum zit op het vliegveld.