Volkel

Operationeel: 1 mei 1941 - 3 september 1944

Aantal banen: 2

Na de Nederlandse overgave in mei 1940 legde de Luftwaffe een vliegveld aan in een natuurgebied bij Volkel. Dit deed dienst als Nachtlandeplatz en uitwijkhaven voor vliegtuigen van Eindhoven en Gilze-Rijen. Rond 1941 was de Nachtlandeplatz bijna klaar, maar bood volgens de Luftwaffe te weinig mogelijkheden.

Dit was reden om Volkel te vergroten tot een Fliegerhorst die permanent plaats bood aan een Gruppe gevechtsvliegtuigen. De Luftwaffe breidde het vliegveld snel uit. In mei 1943 kreeg het vliegveld de status van Fliegerhorst.

In augustus arriveerden Focke Wulf FW 190’s van de II./JG 26. Al snel volgde aflossing door de III./JG 1. Deze eenheid beschikte over Messerschmitt BF 109G’s.

Zware gevechten

Deze eenheid had tot taak Amerikaanse escortejagers uit te dagen tot een luchtgevecht. Andere Gruppen konden dan de bommenwerpers aanvallen. De zware gevechten in 1943 en 1944 met de Amerikanen leidden tot gevoelige Duitse verliezen. Op 25 februari 1944 vertrok de III./ JG 1. Hierna speelde Volkel geen rol meer in de Tagjagd.

Daarna verbleven diverse nachtjachteenheden zoals de III./NJG 2 op de Fliegerhorst. Maar ook uit Frankrijk teruggetrokken Junkers JU 88A-bommenwerpers van de I. en de II./KG 6. Na zware geallieerde bombardementen op 15 augustus en 3 september 1944 besloot de Luftwaffe Volkel te verlaten.

Codenaam B.80

Eind september bezette de RAF het verwoeste vliegveld en begon met herstelwerkzaamheden. Kort daarop arriveerden 121 Wing en de 122 Wing op B.80. Dit was de codenaam van Volkel. De eenheden beschikten over Typhoons en Tempest MK.V jachtvliegtuigen.

Rond oktober 1944 arriveerde ook de Canadese 126 Wing. De toestellen van deze wings voerden onder meer bewapende verkenningen, fighter sweeps en patrouilles uit. Het doel was om het Duitse weg-, scheepvaart- en treinverkeer te ontwrichten. Begin 1945 stroomde Volkel door het vertrek van de eenheden leeg.

Na de oorlog veranderde Volkel in een belangrijke vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht. Enkele gebouwen herinneren nog aan de oorlog.