Adriaan Hamelink

In 1917 wordt Adriaan Hamelink geboren in Goes, als jongste telg in een gezin met zeven kinderen. In de jaren dertig vertrekt Hamelink naar voormalig Nederlands-Indië. Hier meldt hij zich in 1941 aan als vliegtuigtelegrafist bij het 320 (Dutch) Squadron van de Royal Air Force (RAF). Hij mag gelijk beginnen aan zijn training.

Deze training brengt hem, via de Verenigde Staten naar het Verenigd Koninkrijk. In het voorjaar van 1943 vliegt hij in een B-25 Mitchell zijn eerste oorlogsvlucht. Al snel volgen meer risicovolle missies, voornamelijk het bombarderen van militaire installaties en vliegvelden in Frankrijk.

Dramatische missie

Op 25 oktober 1943 neemt Hamelink deel aan de dramatisch verlopen missie van het Squadron naar Brest. Twee B-25’s keren niet terug van deze missie en ook de Mitchell van Hamelink wordt geraakt door een luchtdoelgranaat. In dit toestel is officier-vlieger-waarnemer J. Bongaerts er  het slechtst aan toe, hij is geraakt in zijn knie. Ondanks dat Hamelink gewond is geraakt aan zijn gezicht lukt het hem om in de neus van het vliegtuig te kruipen en een noodverband bij Bongaerts aan te leggen. Hierna assisteert hij de vlieger bij het maken van een noodlanding. Met een zeer gehavend toestel weten zij nog Zuid-Engeland te bereiken.

Onderscheiding

Voor zijn moedige optreden ontvangt Hamelink het Nederlandse Vliegerkruis in 1944. Er volgen meer oorlogsmissies en in oktober 1944 strijkt de inmiddels 27-jarige Nederlander neer op het Belgische vliegveld Melsbroek met inmiddels een kleine vijftig oorlogsvluchten op zijn naam.

Vergroot afbeelding Zwart-wit foto met 7 militairen in uniform. Ze zijn in overleg en bekijken een notitie.
Beeld: NIMH, Collectie: Nederlanders bij de RAF
Nog een laatste aanwijzing van de commandant, Lasham, 22 oktober 1943. Adriaan Hamelink staat als derde van links op de foto. Squadroncommandant Eddy Bakker en Richard van Pelt sneuvelden drie dagen na deze opname. Ook Den Tex Bondt en Hamelink overleefden de oorlog niet.

Noodlot slaat toe

In november van dat jaar brengt Hamelink vanuit België een bezoek aan zijn familie in het pas bevrijde Zeeland. Hier zien zij hem voor het laatst in levende lijve. Op 29 november 1944 vertrekken enkele bemanningen van het 320 Squadron naar Deventer om de spoorbrug te vernielen. Zij komen in de omgeving van Ede in een hevig luchtafweer terecht en Hamelink wordt dodelijk geraakt door een granaatscherf. Een paar dagen later wordt Adriaan Hamelink in het bijzijn van enkele squadronleden en zijn familie begraven in Middelburg.