Wilt u meer weten over het Vrouwen Hulpkorps (VHK)? Of zoekt u iemand die bij het VHK heeft gediend? Het NIMH beheert unieke bronnen met informatie over dit korps. Met deze onderzoekshulp maken we u wegwijs door onze archieven en collecties.
Het Vrouwen Hulpkorps wordt op 25 april 1944 opgericht in Groot-Brittannië door Nederlandse vrouwen die zich willen inzetten voor de bevrijding van Nederland. In het spoor van de geallieerde opmars maakt het VHK in het najaar van 1944 de oversteek naar het Europese vasteland. Hier helpen de vrouwelijke militairen met de voedselvoorziening, het begeleiden van evacuaties en met talloze kindertransporten. Na de Tweede Wereldoorlog worden VHK’sters uitgezonden naar Indonesië om hier Nederlandse militairen te ondersteunen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). In de jaren daarop worden ze als verpleegkundigen ingezet in Korea. In 1951 gaat het VHK op in de Militaire Vrouwen Afdeling (MILVA).
Het NIMH beheert de database Persoonskaarten Vrouwen Hulpkorps. Hierin zijn 347 militaire persoonskaarten van het VHK opgenomen. Het betreft de eerste vrouwen die in 1944 dienst nemen bij het korps. Niet alle vrouwen die hebben gediend bij het VHK zijn hierin dus te vinden. Diverse persoonsgegevens, zoals naam, geboortedatum en geboorteplaats, maar ook opleidingsniveau en burgerlijke staat, staan op de kaarten vermeld. Ook bevat een groot deel van de persoonskaarten unieke militaire pasfoto’s. Deze zijn ook in te zien in onze beeldbank.
In de collectie E. Staf (toegang 578) bevinden zich enkele namenlijsten van het VHK. De inventaris van deze collectie is te vinden op Archieven.nl, inventarisnummers 1-16.
Beperkt openbaar
De persoonskaarten zijn digitaal in te zien op archieven.nl. Vanwege privacywetgeving zijn de scans van de persoonskaarten pas 100 jaar na de geboorte van de desbetreffende persoon openbaar. Daarom zijn sommige persoonskaarten niet zichtbaar. Kunt u aantonen dat iemand is overleden? Stuur dan een e-mail met bewijs hiervan naar informatievragennimh@mindef.nl. De scans worden dan naar u opgestuurd en in de database inzichtelijk gemaakt.
Voor het opvragen van persoonskaarten van nog levende personen dient u schriftelijk toestemming te vragen aan Hoofd Publieksinformatie & Collecties. Dit kan met het formulier 'verzoek inzage niet-openbaar archief'. Na het invullen en ondertekenen van dit formulier kunt u het document per e-mail naar ons sturen. Uw aanvraag wordt dan in behandeling genomen.
Naast de database Persoonskaarten Vrouwen Hulpkorps heeft het NIMH nog enkele persoonsgebonden archieven over het VHK. Hierin vindt u bronnen als nota’s en rapporten, voorschriften, artikelen, fotoalbums en nog veel meer. Raadpleeg de tabel hieronder voor een overzicht van deze archieven.
Archief
Toegangsnummer
Inventarisnummer
E. Staf. Vrouwen Hulpkorps (VHK) en Militaire Vrouwen Afdeling (MILVA)
U kunt in bovenstaande tabellen klikken op het toegangsnummer om gelijk naar de collectiepagina te gaan. Hier kunt u door de inventaris bladeren om te onderzoeken of er relevante stukken voor uw onderzoek onder vallen. In de inleiding van de collectie vindt u een beschrijving en een korte biografie van de archiefvormer.
In de zoekbalk van Archieven.nl kunt u ook zoeken naar bepaalde locaties, operaties of eenheden. Als deze term voorkomt verschijnt er een kopje ‘gevonden resultaat’. Onder het uitklapmenu ‘bekijk gevonden archiefstukken’ kunt u zien in welke inventarisbeschrijvingen de term voorkomt.
Enkele archieftoegangen zijn digitaal in te zien. Dit kunt u herkennen aan het paperclip-icoon. Als een zoekterm in de digitale bestanden voorkomt verschijnen deze automatisch onder ‘gevonden resultaat’.
Afspraak studiezaal
U kunt archiefstukken die niet digitaal beschikbaar zijn inzien in onze studiezaal. Maak hiervoor een afspraak via e-mail of per telefoon. Vermeld hierbij de collectie- en bijbehorende inventarisnummers. Vraag de publicaties die u wilt inzien minstens 5 werkdagen van tevoren op.
Heeft u niet gevonden wat u zocht? Of heeft u vragen over het VHK of een militaire voorouder waar u via de archieven geen antwoord op kunt vinden? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op, wij helpen u graag verder.