United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE)

Duur missie: 28 juli 2000 - 7 februari 2003
Aantal militairen: 1.630
Dodelijke slachtoffers: 1
Dapperheidsonderscheidingen: geen

Ethiopië en Eritrea vormden in december 1950 een federatie, geleid door keizer Haile Selassie. In 1962 werd Eritrea ingelijfd bij Ethiopië. Veel Eritreeërs wilden dit niet. De tegenstanders organiseerden zich in verzetsbewegingen. De Ethiopische communisten brachten in 1974 het vorstenhuis ten val. Hierna kwam het Eritrese verzet openlijk in opstand tegen het gezag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Gesteund door het Ethiopische verzet wisten de opstandelingen het regime van de communist Mengistu Haile Mariam in 1991 ten val te brengen. Eritrea scheidde zich in 1993 af van Ethiopië. Beide partijen vonden dit goed. Ze verzuimden daarbij de grens tussen de buurlanden nauwkeurig te markeren. Beide landen putten uit het verleden om het grensgeschil in hun voordeel te laten uitvallen.

2-jarige oorlog

De wederzijdse verstandhoudingen verscherpten in 1997 en leidde in mei 1998 tot een oorlog die ruim 2 jaar zou duren. De landen tekenden op 18 juni 2000 een staakt-het-vuren: the Agreement on Cessation of Hostilities between Ethiopia and Eritrea.

Oprichting UNMEE

De VN-Veiligheidsraad besloot op 31 juli 2000 tot oprichting van de United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE). Deze bestond uit 100 militaire waarnemers en een ondersteunende staf. De raad besloot 2 maanden later de troepensterkte te verhogen naar 4.200 militairen.

Toezicht en mijnen ruimen

UNMEE moest toezicht houden op het staakt-het-vuren en op de terugtrekking van de Ethiopische strijdkrachten. Een gedemilitariseerde zone van 25 kilometer breed diende beide partijen te scheiden. Een speciale taak van UNMEE was het ruimen van talloze mijnen in het gebied.