Nederlands aandeel in United Nations Transition Assistance Group (UNTAG)
De Nederlandse regering was bereid 30 politieagenten te leveren. Vanwege de reorganisatie van het Nederlandse politieapparaat moest het daarvoor een beroep doen op de Koninklijke Marechaussee.
Ontplooiing
De eerste marechaussees kwamen aan in maart 1989. Ze werden op de dag dat het staakt-het-vuren moest ingaan (1 april), geconfronteerd met een inval van strijders van de South West Africa People’s Organization (SWAPO) vanuit Angola. Deze ontwikkeling bepaalde voor een groot deel de ontplooiing van de politiewaarnemers. Besloten werd het merendeel in het noorden van Namibië te concentreren, waar 70% van de Namibische bevolking woonde.
Extra marechaussees
Op verzoek van de VN-secretaris-generaal besloot Nederland in juni 1989 het contingent met 27 marechaussees uit te breiden. UNTAG had daarmee genoeg agenten om ook de zuidelijke bureaus beter te bemannen. CIVPOL opereerde vanaf dat moment in 7 politiedistricten, verspreid over 49 politiebureaus.
Toezicht op ordehandhaving
De politieambtenaren zagen erop toe dat de South West African Police (SWAPOL) de orde en het gezag efficiënt, professioneel en onpartijdig handhaafde. Het politiekorps in Namibië was door Zuid-Afrika opgezet en stond nog onder zijn invloed. De marechaussees gingen, samen met collega’s uit andere landen, regelmatig als waarnemer met SWAPOL op patrouille. Zij waren graag geziene gasten omdat zij zich tegenover Zuid-Afrikanen verstaanbaar konden maken.
Burgers
De handen van CIVPOL waren over het algemeen behoorlijk gebonden. Burgers konden wel klachten indienen over de SWAPOL, maar na een onderzoek hield het voor CIVPOL veelal op. De VN-politieambtenaren hadden geen arrestatiebevoegdheden en konden het functioneren van SWAPOL alleen indirect beïnvloeden.
Toezicht
CIVPOL hield vanaf juni 1989 ook een oogje in het zeil op de terugkeer van vluchtelingen, de kiezersregistratie die op 3 juli startte, en op verkiezingsbijeenkomsten. Ruim 1.000 CIVPOL-agenten werden tussen 7 en 11 november vrijgemaakt om toezicht te houden op de verkiezingen. Samen met meer dan 1.700 andere internationale waarnemers.