United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)

Duur missie: 7 juli 1956 - heden
Aantal militairen: 663
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen

De Volkenbond gaf Palestina in 1920 als mandaatgebied in beheer aan Groot-Brittannië. De spanningen in het gebied waren groot omdat joodse immigranten een eigen (joodse) staat in Palestina wilden vestigen, een plan waartegen de autochtone Palestijnse bevolking zich fel verzette.

Israëlisch-Arabisch bestand

Op 14 mei 1948, een dag voordat het Britse mandaat over Palestina zou aflopen, riep de Joodse Nationale Raad de staat Israël uit. De buurlanden, verenigd in de Arabische Liga, openden daarop de aanval op de nieuwe staat. Israël sloot bijna een jaar later met elk van haar buurlanden een algemeen wapenstilstandsakkoord. In deze akkoorden werden afspraken gemaakt over de loop van de Israëlisch-Arabische bestandslijnen en de oprichting van Mixed Armistice Commissions (MAC’s). Elk van deze commissies bestond uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van Israël en een van zijn buurlanden, onder voorzitterschap van de chef-staf van de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). De voorzitter werd ondersteund door een team van ongewapende militaire waarnemers.

Taken

De belangrijkste taken van de MAC’s omvatten: het onderzoeken van klachten over de toepassing of schending van de Algemene Wapenstilstandsakkoorden; assistentie bij de uitvoering van de bestandsakkoorden; en indien nodig aan beide partijen rapporteren over waargenomen activiteiten langs de bestandsgrenzen. De waarnemers spelen daarnaast een rol bij de uitwisseling van krijgsgevangenen of gesneuvelden en de teruggave van afgedwaald vee. Zo nodig helpen zij ook bij eventuele wijzigingen van de grens- of bestandslijnen. Een additionele taak betreft het toezicht op de handhaving van het staakt-het-vuren.

Observer groups

In de jaren na de Yom Kippoer-oorlog (oktober 1973) werden de waarnemers ondergebracht in zogenoemde observer groups die ieder onder operationele controle vielen van een van de nieuwe vredesmissies: UNEF-II (ingesteld 1973), UNDOF (ingesteld 1973) en UNIFIL (ingesteld 1978).